Att bo på Hällstigen
Trivselregler
Trivselreglernas syfte är till för att främja trygghet, trivsel och säkerhet till alla som bor eller äger fastigheter på Hällstigen. Därför är det angeläget att alla medlemmar iakttar trivselreglerna genom att visa hänsyn, respekt och tolerans.
Medlem i föreningen är en person som är ägare eller delägare till en fastighet inom Hällstigens samfällighetsförening.
Vi har som medlemmar i en samfällighetsförening har ett större ansvar än “vanliga” husägare för vårt gemensamma område. Det är inte bara den egna tomten som ska skötas. Med gemensamma krafter kan vi se till att Hällstigen ger ett trevligt, välskött och välkomnande intryck till alla som besöker och vistas på området.
Det är alla medlemmar och gästers ansvar att hjälpa till att hålla området och sina tomter väl underhållna och att inte skräpa ner.
Skötsel
Träd/buskar:
Fastighetsägare har skyldighet att ta bort skymmande buskar och utstickande grenar som växer in på väg, garage, belysning eller på annat sätt förhindrar framkomlighet. Skulle det vara så att en granne har vegetation som stör dig som granne, prata då med grannarna i första hand. Styrelsen kan vid tillfälle uppmana fastighetsägaren att klippa t.ex en buske innan man beställer en firma som tar bort det som behövs. Detta faktureras då fastighetsägaren. Kom ihåg att om man har större träd på sin tomt som riskerar att falla t.ex vid stark vind så ansvarar fastighetsägare för eventuella skador.
Styrelsen sköter beställningen av klippning samt skötsel av de gemensamma grönytorna som finns på området. Vi måste gemensamt skydda de träd och buskar som vi planterat genom åren. Vi rekommenderar att man pratar med sina barn om att man inte bryter grenar eller trampar ner det vi under lång tid vårdat och byggt upp.
Snöröjning
Snöröjning beställs efter behov. Vi har mycket snö vissa vintrar så ibland kan det ta längre tid innan entreprenör har möjlighet att ta sig ner till området. Av denna anledning är det viktigt att man visar hänsyn och att inte styra snö från ens tomt ut på vägarna. Tänk på att ambulans och brandkår alltid ska kunna ta sig fram vid utryckning.
Sandning
Sandning beställs också efter behov.
Fasad
Om Din fasad underhålls, så att den ser trevlig ut, förhöjs den positiva uppfattningen om vårt område väsentligt. Därför är det viktigt att man så gott man kan efter sin förmåga vårda sitt hus så gott det går.
Trevnad
Fågelmatning
Eventuell fågelmatning bör ske med ett minimalt spill på marken. Allt för att undvika skadedjur inom området.
Buller
Visa hänsyn när det gäller bullriga arbeten, hög musik, lek och stoj på vardagkvällar (efter kl 22.00), tidiga helgmorgnar (före kl 08:00) och efter midnatt på helgerna. Om man har någon stor fest eller renovering som kan vara särskilt störande är det bra om man informerar de närmaste grannarna i förväg. Försök att avsluta störande aktiviteter (gräsklippning, sågning, slipning m.m.) innan kl. 21:00.
Fyrverkerier
Se till att eventuella fyrverkerier avfyras på ett säkert sätt, helst utanför samfällighetens område och håll ett rimligt säkerhetsavstånd från fastigheter, bilar och annan egendom.
Vaksamhet
Medlemmarna uppmanas till gemensam vaksamhet. Om man ser någon person i området som verkar främmande och obehörig kan det vara lämpligt att fråga om det är någon särskild som sökes och om man kan hjälpa till på något sätt. Det kan alltid vara bra om hen får veta att hen är iakttagen.
Bilkörning på området
Området är uppbyggt för att vara så bilfritt som möjligt. Biltrafik inom området är dock tillåtet för fastighetsägare och för tillfälliga transporter fram till husen (t.ex av och pålastning). Det är gångfart, dvs ettans växel, som gäller. Tänk på att det finns många barn och djur i området – de är små, mjuka och tänker sig inte alltid för, kör sakta! Gäster hänvisas till gästparkeringarna som finns utspridda på områdets översida.
När du har hantverkare hemma, berätta gärna för dem att de inte ska stå och blockera vägarna utanför fastigheten, utan hänvisa dem till p-platserna eller om det finns möjlighet, parkera på tomten. Ingen bilkörning sker på gräsmattorna. Parkering är inte heller tillåten där. Det är viktigt att tänka på att utryckningsfordon alltid ska kunna ta sig fram på vägarna.
Garage och parkering
Varje fastighet har nyttjanderätt till ett garage och en parkering. Garagen är markerade med nummer som tillhör motsvarande husnummer. Garagen ska användas för uppställning av bil eller annat fordon. Fastighetsägare har om plats finns, möjlighet att göra parkering på sin tomt. Det är inte lov att parkera fordon direkt på sin gräsmatta. Anledningen till detta är att fastighetsgränsen för fastighetsägare inte går ända fram till den asfalterade kanen på vägen. Det betyder att om det inte är gjort någon parkering så trampas marken på de gemensamma grönytorna sönder. Hällstigen är ett område med väldigt rörlig mark och det finns många rör och ledningar som ligger dåligt till i backen. Skulle någon av dessa förstöras tack vare bilkörning på privat tomt så blir fastighetsägare ersättningsskyldig.
Den försäkring som finns för garagen gäller endast byggnaden. Bilen och tillbehör till denna ingår i bilens försäkring. Förvaring av annan utrustning i garaget sker på egen risk.
Garaget får ej användas som förråd!
Bensin och andra eldfarliga varor, såsom gas mm, får ej placeras i garaget.
Uppställning av husvagnar/husbilar, är inte tillåtet på samfällighetens parkeringsplatser. Inte heller annan uppställning som av t.ex båtar och skrotade bilar är tillåten. Detta av anledning att parkeringsplatserna inte är gjorda för fordon större än en bil.
Bollspel på parkeringsplatser och mot garageportar är inte tillåtet.
Katter, hundar och andra husdjur
Hundar ska alltid hållas under uppsyn eller vara kopplade. Bajspåse ska användas och det finns kommunala resttunnor placerade efter vägen som leder in på området.
Du som äger katt har ett stort ansvar. Det är viktigt att du sköter din katt och håller den under uppsyn för att undvika klagomål från grannar. Se också till att din katt inte uträttar sina behov i lekparker och sandlådor där barn leker.
När en hund eller katt inte hålls kopplad ska den ha halsband på sig med ägarens namn, adress och telefonnummer eller vara ID-märkt på annat sätt som möjliggör kontakt med ägaren.
Störs du av katter där du bor, kontakta först och främst ägaren till katten.
Lekplatser och Fotbollsplan
Föreningen kan inte ställas till svars för händelser på lekplatserna. Envar leker på egen risk, och föräldrar förväntas se efter sina barn. Besiktning av lekplatserna utförs varje vår och dokumenteras och lämnas till styrelsen. Det åligger varje enskild medlem av Hällstigens samfällighetsförening att rapportera fel eller skador till styrelsen. Tänk på att även här plocka upp skräp efter dig och dina barn. Samt att ta med din cigarettfimp/snus så att inte något barn stoppar det i munnen!
Grannsamverkan
Det är viktigt för alla på området att vi har en god grannsamverkan. Syftet med detta är att genom ett nätverk av grannar, minska brott och störningar. En väl genomförd grannsamverkan bidrar till ökad trygghet och trivsel i vårt område. Ett bra tips är att hjälpas åt när man är bortrest med att vattna varandras blommor, skotta bort snö från trappan, hålla koll på misstänksam aktivitet med mera.
Vett och etikett
Att bo i radhus/samfällighet ställer lite krav för att fungera. Man måste kunna visa hänsyn, samtidigt som man måste acceptera lite mer. En bra regel att fråga sig själv är, ”stör jag?” Är svaret ”ja” så gör man annorlunda. Att aldrig klippa sin gräsmatta eller spela hög musik på nätterna är ett exempel på något som kan störa sin granne och minska grannsämjan.
Att bo i en samfällighet innebär även ett ansvar för det gemensamma området och att alla trivs här. Om du uppmärksammar något som du inte tycker fungerar som det ska får du gärna prata med berörda personer kring det gemensamma ansvaret.
Styrelsen är till för att få föreningen att fungera. Styrelsen betalar räkningar, planerar budget och sköter logistiken kring allt som behöver göras kring förvaltningen. Styrelsens arbete är inte att berätta hur man uppför sig i en samfällighet. Därför är det viktigt att alla drar sitt strå till stacken och visar hänsyn och förståelse. Vi alla är olika med olika behov och tillsammans skapar vi ett område som alla kan trivas på!
Visa hänsyn och respekt gentemot grannar och deras egendom.
Håll gemensamma utrymmen rena och snygga.
Undvik onödigt buller och störningar.
Följ gällande regler och stadgar för samfälligheten.
Använd gemensamma resurser på ett ansvarsfullt sätt.
Undvik att parkera på platser som är avsedda för andra ändamål.
Informera grannar om eventuella renoveringar eller störningar.
Ta hand om dina husdjur och se till att de inte stör grannarna.
Undvik att kasta skräp eller fimpar på gemensamma områden.
Visa tolerans och förståelse gentemot olika levnadssätt och kulturer.